Wanneer een ergotherapeut inschakelen?
Geplaatst op
Aankleden, tanden poetsen, winkelen en koken. We doen dit elke dag, meestal zonder al te veel na te denken. Maar wat als je dit zelf niet meer kunt? Dan kan een ergotherapeut je hierbij helpen. Ergotherapie heeft tot doel verschillende dagelijkse activiteiten te kunnen voortzetten of opnieuw aan te leren. Met ergotherapie kun je bijvoorbeeld je eigen huishouden blijven doen, ook als het bewegen moeilijker wordt. Ergotherapeuten kunnen bijvoorbeeld de toegang tot medische instellingen helpen voorkomen of vertragen.
De ergotherapeut richt zich op praktische hulp
Er wordt niet gericht op de symptomen van de ziekte, maar de gevolgen bij het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld het aantrekken van kleding of het bereiden van maaltijden. Een ergotherapeut helpt je hierbij en geeft advies, zoals bij de dagelijkse verzorging, (huishoudelijk) werk, sporten, hobby’s of bewegen binnen en buitenshuis verplaatsen.
Je kunt ook een ergotherapeut inschakelen voor het volgende:
- Adviezen voor een goede lig- en zithouding;
- Het leren gebruiken van hulpmiddelen
- Het aanpassen van je nieuwe leefstijl
- Het aanvragen van woonvoorzieningen zoals een woningaanpassing, het aanvragen van een rolstoel of verzekering.
- Je helpen bij het in elkaar zetten van een goede dagstructuur
- Het begeleiden van mantelzorgers
Het eerste consult is meestal bij jou thuis
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreekt de ergotherapeut samen met jou de problemen die je ondervindt. Daarna zal de ergotherapeut de oorzaak onderzoeken, vervolgens een mogelijkheid om het probleem op te lossen. Er wordt aan de hand van de verkregen informatie een plan van aanpak gemaakt. Dit kan inhouden dat je opnieuw moet leren om activiteiten uit te voeren, misschien kan dat op een andere manier of met hulp en aanpassingen. Hiervoor kunnen diverse tools worden gebruikt. Als je moeite hebt met bewegen, kan bijvoorbeeld een scootmobiel een oplossing zijn.
Duur van het traject
De duur van de gehele behandelperiode is afhankelijk van hoe er wordt gereageerd op het behandelplan. Dat is voor iedereen anders. Tot die tijd worden er steeds vervolgafspraken gemaakt totdat de behandeling voldoende vruchten heeft afgeworpen. Vervolgafspraken worden vaak ook thuis gehouden. Zo kan een ergotherapeut je in je vertrouwde omgeving helpen om te gaan met verschillende situaties. Na een bepaalde periode wordt er geëvalueerd om te kijken of de gestelde doelen ook daadwerkelijk zijn behaald.
Gerelateerde berichten
Waarom Recruitmentzorg onmisbaar is voor zorginstellingen
Het werven van gekwalificeerd zorgpersoneel kan een grote uitdaging zijn. De zorgsector heeft voortdurend te maken met personeelstekorten, hoge...