Zorg compas

Last van een litteken? Laat het behandelen.

Last van een litteken? Laat het behandelen.

Geplaatst op

Heb jij last van een litteken? Dat kan behoorlijk vervelend zijn. Niet alleen is de huid van een litteken zeer gevoelig, ook kan het esthetische nadelen hebben. Zo blijft een litteken echt bij je, terwijl je dit misschien liever zou vergeten. Gelukkig kun je littekens laten behandelen. Benieuwd?

Waarom littekenbehandeling?

Littekens zijn vaak het gevolg van gebeurtenissen die niet prettig waren. Zo kan je een litteken oplopen van een val of ongeluk, of naar aanleiding van een operatie die je hebt gehad. Ook kunnen littekens een gevolg zijn van automutilaties. In alle gevallen geldt dat je deze periode waarschijnlijk liever achter je laat. Een pijnlijk litteken op de huid kan daar dus op een vervelende manier aan blijven herinneren. Littekenbehandeling kan ervoor zorgen dat jouw litteken vervaagt of zelfs helemaal verdwijnt.

Ontstaan

Een litteken ontstaat doordat de huid beschadigd is geraakt. In feite geldt, hoe groter de wond, hoe groter het litteken. Het herstel van een wond ken verschillende fases. De eerste fase is de ontstekingsfase. In deze fase reinigt de huid de wond zelfstandig en zet deze het genezingsproces in gang. Deze fase duurt vaak een aantal dagen. In de tweede fase van de wond wordt er door de huid een nieuw weefsel aangemaakt. Deze fase duurt gemiddeld een aantal weken. De laatste fase is het volledige herstel van de huid. Dit kan een half jaar tot een jaar duren. Dit is de fase waarin het litteken in feite wordt bepaald. Het is dan ook deze periode waarin je het beste het litteken kunt laten behandelen. Na deze periode wordt het litteken namelijk definitief.

Wat kun je zelf doen?

Allereerst is het verstandig om de wond goed te reinigen. Wanneer de huid moet herstellen kan dit namelijk het beste met een schone wond. Bij irritaties kan de huid namelijk niet goed zijn zelf-herstellend werk doen. Ten tweede kun je de huid zelf verzorgen met een hydraterende crème. Zo bestaan er speciale crèmes voor littekens waarmee je de huid kunt inmasseren. Voor diepere wonden bestaan er ook litteken crèmes met aanvullende ingrediënten, die de huid kunnen helpen herstellen en dichtgroeien. Daarbij is het verstandig om ervoor te zorgen dat jouw huid uit de zon gehouden wordt. Dit kan namelijk voor extra irritatie en verkleuring zorgen.

Behandeling

Uiteindelijk kun je dus ook kiezen voor een littekenbehandeling. Een litteken verwijderen kan gebeuren door middel van een laserbehandeling. Door middel van een laserstraling kan het littekenweefsel verdampt worden, waardoor er nieuwe processen in de huid geactiveerd worden en de kwaliteit van de huid verbetert. Met een andere lastertechniek kun je er ook voor zorgen dat jouw litteken minder rood wordt. Deze litteken behandeling kan er overigens ook voor zorgen dat het litteken vlakker wordt gemaakt. Tenslotte kun je bij ernstige littekens er ook voor kiezen om deze chirurgisch te laten verwijderen door een plastisch chirurg. Zo zie je dus, met een litteken hoef je zeker niet voor het leven getekend te zijn. Het begint met een goede verzorging en ook daarna zijn er genoeg opties voor vervaging ervan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je een betere kijk op de zorg? Lees dan onze informatieve blogs!

Contactgegevens

Via info @ zorgcompas.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2025 Alle rechten voorbehouden